Start een gezinshuis

Fijn dat je interesse hebt om gezinshuisouder te worden. Als gezinshuisouder vervul je een waardevolle en belangrijke rol in het leven van een kind. Een gezinshuis is een plek om te wonen voor kinderen en jongeren tot 21 jaar die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende gezinshuisorganisaties. Scroll iets naar beneden en bezoek de websites. Onderaan deze pagina vind je de meest gestelde vragen.

Zelf een gezinshuis starten?

Als gezinshuisouder bied je een woonplek aan kinderen en jongeren. Gezinshuisouders wonen hier zelf ook. Zij bieden opvoeding, ondersteuning en zorg aan deze kinderen en jongeren. Dat doen ze elke dag. Bij een gezinshuis is minimaal één van de ouders een professionele opvoeder. Door hun deskundigheid kunnen zij goed aansluiten bij de ontwikkeling en de specifieke behoeften van een kind. In een gezinshuis krijgen kinderen de kans zich op een goede manier te ontwikkelen en toe te groeien naar zelfstandigheid. Er wonen vaak meerdere kinderen voor langere tijd. Een gezinshuis is een fijne en vertrouwde plek voor kinderen waardoor ze zo ‘thuis’ mogelijk opgroeien. Er zijn drie gezinshuisorganisaties in de regio Hart van Brabant: Sterk Huis, Vigere en William Schrikker Gezinsvormen. Zij begeleiden en helpen jou. Een gezinshuis kan je zelf ook veel moois brengen!

Maak eerst kennis met gezinshuis Welthuis, De Zeester en Haggenburg. De gezinshuisouders en kinderen delen hun ervaringen in deze video.

Zij gingen je voor!

Hulp van een organisatie

William Schrikker Gezinsvormen is gespecialiseerd in jeugdhulp voor kinderen en jongeren met een beperking en voor kinderen van ouders met een beperking. Wij zetten ons in heel Nederland in om kinderen veilig en in de warmte van een gezin op te laten groeien. Daarvoor werken we nauw samen met www.gezinshuis.com. Zij ondersteunen onze gezinshuizen in het voldoen van de kwaliteitscriteria en het ondernemerschap. Wij ondersteunen de gezinshuizen zorginhoudelijk. Verder kun je je als gezinshuisouder blijven professionaliseren door middel van training en opleiding bij ons interne expertisecentrum Expect Jeugd. Samen zorgen we ervoor dat kinderen in een gezinsvorm kunnen opgroeien.

Bezoek de website >

Sterk Huis biedt kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen een warme en veilige plek in een gezinshuis. Hier wonen kinderen die zoveel hebben meegemaakt dat ze meer aandacht nodig hebben dan pleegouders kunnen geven. Er is intensieve professionele hulp nodig. Een gezinshuis is dan een goede uitkomst. Sterk Huis begeleidt de gezinnen, persoonlijk en met trainingen. Gezinshuis.com creëert de juiste randvoorwaarden voor onze gezinshuizen en staat garant voor de kwaliteit van het verblijf.

Bezoek de website >

Vigere staat voor kleinschalige zorg, groots georganiseerd. Als pleeg- en gezinshuiszorgspecialist houden we ons enkel bezig met deze twee vormen van jeugdhulp. Voor ons zijn gezinshuizen een onmisbare schakel in het jeugdzorglandschap. Bezoek onze website voor meer informatie en ervaringsverhalen.

Bezoek de website >

Veelgestelde vragen

Denk je erover om gezinshuisouder te worden, maar heb je nog vragen? Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Je kunt natuurlijk ook via één van de organisaties een gesprek of meer informatie aanvragen.

 

Wat doe je als gezinshuisouder? 

Als gezinshuisouder zorg je gedurende langere tijd voor de kinderen die bij jou wonen. Je hebt de dagelijkse verantwoordelijkheid over deze kinderen en kunt écht het verschil voor ze maken. Dat doe je alleen of met jouw partner die in hetzelfde huis woont. De situatie in een gezinshuis is erg belangrijk voor deze kinderen. Het gaat om geborgenheid, veiligheid en een plek om zichzelf te zijn.
In principe gaat het leven in een gezinshuis er hetzelfde aan toe als in ieder gezin. Aanvullend daarop bied je vanuit jouw professionele achtergrond professionele begeleiding aan de kinderen die bij jou/jullie wonen. Het is ook belangrijk dat je samenwerkt met de ouders en andere professionals die een rol spelen in het leven van de kinderen. Daarbij ben je als gezinshuisouder zelfstandig ondernemer van je eigen gezinshuis.

 

Ben ik geschikt als gezinshuisouder?

Als professioneel opvoeder heb je minimaal een relevante, afgeronde opleiding, een professionele achtergrond in de zorg voor jeugd en heb je bij voorkeur de juiste kennis van hechtings- en traumaproblematiek. Verder beschik je over de eigenschappen om kinderen te begeleiden en perspectief te geven. Mocht je samen met jouw partner gezinshuisouder zijn dan is het belangrijk, dat je partner ook affiniteit met zorg voor kinderen heeft.

 

Welke opleiding heb ik nodig als gezinshuisouder?

Minstens één van de gezinshuisouders heeft een relevante, afgeronde HBO opleiding + SKJ-registratie. Mocht je hier niet aan voldoen, ga dan gerust met ons in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Zo zijn er mogelijkheden om met een EVC-traject te starten.

 

Is gezinshuisouder een baan naast je huidige werk?

Naast opvoeder ben je als gezinshuisouder ook professioneel begeleider. Dit maakt het een fulltime job. Er zijn gezinshuisouders die naast het werken binnen hun gezinshuis ook nog buitenshuis werken, mits dit te combineren is.

 

Wat zijn de financiële aspecten van een gezinshuis?

Een gezinshuis is een kleinschalige onderneming. Voor ieder kind dat bij jullie woont, naast eventuele eigen kinderen, ontvangt het gezinshuis een stevige dagvergoeding. Deze vergoeding is het loon van jou als gezinshuisouder. Daarnaast betaal je hiervan de overige kosten voor de zorg van het kind, zoals huisvesting, eten en drinken, schoolgeld en contributies.

Met wie werk je samen als gezinshuisouder?

Als gezinshuisouder krijg je ondersteuning vanuit het gezinshuisteam van de organisatie. Dit zijn onder andere een gedragswetenschapper en een ambulant hulpverlener. Het gaat hierbij echt om een samenwerking. Deze manier van werken wordt vaak als heel prettig en helpend ervaren.

Wat is het verschil tussen een pleeggezin en een gezinshuis?

Zowel pleegouders als gezinshuisouders zorgen voor kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Het kind groeit in beide situaties op in een gezinsgerichte setting met vaste verzorgers. Er zijn ook verschillen:

  • Pleegouders zijn vrijwilligers en gezinshuisouders zijn professionele opvoeders.
  • In een gezinshuis wonen vaak meer kinderen dan in een pleeggezin. Veel pleegouders hebben één pleegkind.
  • De intensiteit van de zorg bij gezinshuizen is over het algemeen hoger dan bij pleegzorg. Daarom hebben gezinshuisouders een (aantoonbare) professionele achtergrond en richten zich naast de zorg voor de kinderen ook op de begeleiding van de kinderen. Dat wordt van pleegouders niet verwacht. Dat maakt ook dat pleegouders vaak werken naast hun gezin.

Wat als een gezinshuis niet bij je past? 

Als je gemotiveerd bent om iets voor kinderen te betekenen, maar een gezinshuis vooralsnog een te grote stap is, is pleegzorg misschien wel een optie. Pleegzorg is mogelijk in verschillende varianten: voltijd (waarbij het kind iedere dag in het pleeggezin verblijft) of deeltijd (waarbij het kind een aantal dagen of dagdelen in het pleeggezin verblijft). Mocht je hier meer over willen weten, dan vertellen we je er graag meer over.

Daarnaast is er de optie om informele steun te verlenen in je directe omgeving. Denk hierbij aan het bieden van een luisterend oor aan een gezin uit de buurt of het ondersteunen van een gezin door een kind één of meerdere dagdelen op te vangen. Dit kun je doen in het dagelijks leven, zowel via een vrijwilligersorganisatie of zonder tussenkomst van een vrijwilligersorganisatie. Van hulp bieden bij opvoedvragen tot even ergens op de koffie komen. Alle vormen van informele steun dragen bij aan een betere toekomst. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Kijk dan voor inspiratie op www.samenopgroeientilburg.nl.